Probleme la limba engleză

Zilele trecute, la o terasă, stăteam la un pahar de vorbă cu câțiva amici. Și zice unu la un moment dat o chestie interesantă: dacă n-ai învățat engleza de la Cartoon Network înseamnă că ești prea mic/ă. Nu făcea referire la mine. Noi suntem din aceeași generație.

Totuși, eu n-am învățat engleza nici de la Cartoon Network, nici din seriale. Eu am făcut multe meditații. Și tot degeaba. Nu s-a lipit de mine în niciun fel și chip.

Am început cu meditațiile de pe la jumătatea clasei a treia. Mă duceam la o profesoară de engleză tânără, care știa cum să pună problema astfel încât eu să înțeleg. Făceam diferite jocuri, îmi spunea ghicitori, făceam teatru, etc. După un an de zile am revenit pe cont propiu. Prinsesem avansul de care aveam nevoie. Eram inițiată bine #cumsarzice.

Prin generală am decăzut din nou. La clasă preda o profesoară foarte bună, n-am ce zice. Avea, însă, un mare defect: nu avea răbdare. Trecea repede peste lucrurile importante asupra cărora revenea mai târziu cu pretenția ca noi să le știm. Și nu doar să fi auzit de ele. Ci să le știm corect!

Pentru mine engleza devenise din nou un fel de chineză. Așa că prin liceu m-am apucat iar de meditații. Dar meditațiile alea nu m-au ajutat cum mi-aș fi dorit. Aveam deficiențe în ascultare și vorbire. Aveam deficiențe mari în vocabular. Iar meditatoarea tot insista cu gramatica.

Learn-English

Părerea mea e că gramatica se mai învață și prin ascultare și vorbire. E #sentimentulala că așa sună bine verbul deci așa îl spui. Când stai de vorbă cu cineva nu o să te întrerupă nimeni să te întrebe la ce timp ai folosit verbul. În schimb va fi încântat să vadă că are ce vorbi cu tine.

Eu am rămas cu frustrări la capitolul ăsta. N-am fost prea mult prin țări străine. Dar când am fost, mereu m-am lovit de aceeași problemă: ori îmi găsesc cuvintele în engleză, ori vorbesc cu mâinile ori risc să mă simt singură pe lume. Am ales prima variantă, clar! :)

Frustrarea asta o resimt nu numai când intru în legătură cu oameni străni. Ci și atunci când îmi caut un loc de muncă. Pentru că în ceea ce vreau eu să fac, în 90% din cazuri engleza are o importanță mai mare decât româna.

Și ce e de făcut în cazul ăsta?!?! Dacă de Cartoon Network nu am profitat când eram mică, mă gândeam că aș putea acum să mă uit la cât mai multe filme cu subtitrare în engleză. Cât despre cei mici, chiar dacă era Cartoon Network-ului a trecut, ei par să mai aibe o scăpare. E vorba de Shakespeare School. Acolo sistemul de predare a limbii engleze se face interactiv (prin jocuri, cântece și competiții), iar metodele sunt adaptate la interesele si aptitudinile copiilor, conform teoriei inteligentelor multiple.

Cursurile nu sunt dar pentru copii, ci și pentru adolescenți.

”La Shakespeare School cursanții cresc frumos de la grădiniță până la facultate și se pregătesc până ajung la nivel avansat și pot obtine certificarile internationale de limba engleza – Cambridge, IELTS sau TOELF, atât de importante pentru admiterea la universități, în străinătate sau pentru obținerea unui job bun. De altfel, Shakespeare School este Centru de Platina pentru Pregatirea Examenelor Cambridge ESOL, iar rata de promovare pentru examenele internationale este de 98%.”

Se pot face înscrieri și pe timp de vară.

Leave a Reply